15 χειροποίητα παγωτά για να «μετρήσεις» στην Αθήνα

Προσωπικά με απόλυτη βεβαιότητα και ως δεινή παγωτογνώστης μπορώ να σου πω ότι το καλύτερο παγωτό το βρίσκεις στη Θεσσαλονίκη, όχι στην Αθήνα. Αν τα 504 χλμ σου πέφτουν μακριά, ορίστε 15 ωραιότατες εναλλακτικές σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής.

\n\n

Από τη Ραφαέλλα Ράλλη

\n\n

\n\nΕίμαστε κι εμείς, που δε μετρούσαμε παγωτά μικροί, κι από άχτι το κάνουμε τώρα. Βέβαια, όταν το παγωτό «μετράει» από μόνο του σα γεύση, το μέτρημα από μόνο του περνάει πίστα, ανεβαίνει επίπεδο και γίνεται παγωτένιο σαφάρι. Ως δεινή παγωτογνώστης δηλώνω φανατική της χειροποίητης γεύσης κανέλλα από τον Ιταλό στην Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης (Gelatomagia), όμως αφού ο διακτινισμός δεν έχει εφευρεθεί και δεν αποτελεί επιλογή, στα παρακάτω -όπου κι αν είσαι- θα βρεις άξιους αντικαταστάτες. Άσε δε που πιστοποιούν το γεγονός ότι η φαντεζί βιτρίνα δεν είναι εκείνη που κερδίζει τους ουρανίσκους. Η διαχρονικότητα συχνά δίνει την απάντηση.\n\n


\n\nLe Greche\n\n


\n\nle greche1\nΓια μένα είναι η εύκολη λύση στο κέντρο. Είναι δύο βήματα από το Σύνταγμα, κατεβαίνοντας τη Μητροπόλεως στο δεξί σου χέρι και ακόμη καλύτερα, απεχθάνεται τα πολλά λιπαρά (8% μόνο). Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι θα πας και δε θα (θες να) φας το σύμπαν. Άσε και κανέναν λόγο για να έχεις να επιστρέφεις συνέχεια, πέρα από το ότι όποτε και να το επισκεφθείς θα βρεις διαφορετικές γεύσεις για να δοκιμάσεις. Πάρε γεύση πάβλοβα. Και στο λέει άνθρωπος που δεν πολυτρελαίνεται για ό,τι δεν περιέχει σοκολάτα.\n\nLe Greche\nΜητροπόλεως 16, Σύνταγμα\nΤηλ: 216 7006458\nwww.legreche.gr\n\n


\n\nSolo Gelato\n\n


\n\nsolo gelato\nΈνα βράδυ πέρυσι, θέλαμε να βολτάρουμε και να τσιμπήσουμε παγωτάκι, κλασσικά. Ένα πουλάκι μου ΄χε καιρό τώρα σφυρίξει για εκείνο και φτάσαμε ως το Χαλάνδρι στις 23:30 το βράδυ. Ναι, άξιζε. Ψοφάω για το εντελώς απενεχοποιημένο σορμπέ σοκολάτας που δεν του το ‘χεις καθόλου πόσο θεϊκό μπορεί να είναι. Επίσης, θα βρεις γεύσεις που αντί για ζάχαρη περιέχουν στέβια ή σιρόπη αγαύης (από την οποία παρασκευάζεται η τεκίλα), όπως και επιλογή χωρίς γλουτένη.\n\nSolo Gelato\nΑ. Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι \nΤηλ: 210 6813622\nwww.sologelato.gr\n\n


\n\nFatto a mano\n\n


\n\nfatto\nΌνομα και πράγμα. Όπως ό,τι αναφέρεται σε αυτό εδώ το κείμενο και αυτό είναι «φτιαγμένο στο χέρι». Μόνο, μην ξαφνιαστείς πως μπήκες σε λάθος μαγαζί από τις ετικέτες που θα διαβάσεις, προσπαθώντας να αποφασίσεις. Ανθότυρο, ρακόμελο, κρόκος Κοζάνης, χαρούπι, θυμάρι και τα υπόλοιπα πήγαινε να τα φας, από το να τα διαβάζεις εδώ. Τέλειος είναι και ο ανανάς, γενικώς τα φρουτένια τους είναι σα να τρως τα ίδια τα φρούτα. Στα φυσικά τους χρώματα και αρώματα όλα, γιατί στο μαγαζί δεν ξέρουν τί σημαίνει χρωστική ουσία. Και εδώ, υπάρχει παγωτό με στέβια ή χωρίς γλουτένη και λακρόζη. Πρόσφατα, άνοιξε αδερφάκι στο Ηράκλειο Κρήτης.\n\nFatto a mano\nΚώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι\nΤηλ: 210 5777407\nwww.fattoamano.com.gr\n\n


\n\nMucca\n\n


\n\nmucca1\nMucca στη μούγκα. Δεν κρατήθηκα, την έγραψα τη βλακεία, αλλά εσύ μη νομίζεις πως θα τη γλιτώσεις. Θα τη χάσεις τη λαλιά σου γιατί περί αυτού πρόκειται. Δεν ξέρω αν θα ξεκουνηθείς ποτέ ως τη Νέα Ερυθραία ειδικά γι’ αυτό, ωστόσο αν το κάνεις, θα σου ΄ρθουν σίγουρα θύμησες από τα παιδικά σου χρόνια. Ή έστω θα μουγκρίσεις από ευχαρίστηση, όπως το φόντο που θα δεις φτάνοντας. Best of: oreo και τσιχλόφουσκα.\n\nMucca\nΧαριλάου Τρικούπη 146 & Στροφυλίου, Νέα Ερυθραία\nΤηλ: 210 8001614\n\n


\n\nΒάρσος\n\n


\n\n’βαρσος2\nΕχω αρχίσει και πιστεύω πως η Κασσαβέτη τα ‘χει λίγο πολύ όλα. Ιδανικό πλατανένιο σκηνικό για έξτρα δροσιά και παγωτό στο χέρι. Γυρνάς στο τέλος του 1890 για να βρεις την ιστορία του, αν δε χαθείς στις γεύσεις που δεν περιορίζονται μόνο στο παγωτό. Βάλε την επική γρανίτα σύκο στο πρόγραμμα, όπως και το παγωτό κασάτο. Όχι ότι δε θα βρεις κάτι να κολλήσεις από μόνος σου….\n\nΒάρσος\nΚασσαβέτη 5, Κηφισιά\n210 8012472\nwww.varsos.gr\n\n


\n\nZuccherino\n\n


\n\nzuccherino\nΗ επικρατέστερη και με διαφορά πρόταση στο Παλαιό Φάληρο είναι το Zuccherino. Είναι η δεύτερη κοντινή μου επιλογή, με αφετηρία τη γειτονιά μου, αλλά και μία από τις πιο δημοφιλείς για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων. Παίρνεις παγωτάκι σα να το έφτιαξες πριν λίγο και κατεβαίνεις βόλτα ποδαράτη στη Μαρίνα Φλοίσβου. Τυπικό καλοκαιρινό απογευματινό δρομολόγιο με ολίγη από ποιότητα ζωής, δε συμφωνείς;\n\nZuccherino\nΣειρήνων 48, Π. Φάληρο\nΤηλ: 210 9830 869\n\n


\n\nΧαρά\n\n


\n\nχαρα2\nΑντιστέκομαι σθεναρά για να μη γράψω καμιά κλισέ κρυάδα για τη χαρά που παίρνεις όταν τρως το παγωτό της Χαράς. Το όνομά της είναι πια συνδυασμένο με το παγωτό καϊμάκι που πάει εκπληκτικά με το εκμέκ της. Σικάγο παραδοσιακό από τα late ’60s και κάπου εκεί νοσταλγείς τις πιο αγνές γεύσεις. Το ταμπελάκι «βουβαλίσιο γάλα» άλλωστε, είναι ένα από τα τεκμήρια αγνότητας. Γενικώς έχεις την αίσθηση πως από καμία γωνία θα εμφανιστεί η θεία Γεωργία Βασιλειάδου. Πάντως, όταν πας στην πρωτεργάτρια του frozen yogurt, εφοδιάσου αρχικά με καλό κουράγιο που λένε, πάρε παγωτό γιαούρτι, ουίσκι και ό,τι άλλο λαχταριστό σου κλείσει το μάτι, διότι η απόφαση αναμένεται εξόχως δύσκολη. Το κορυφαίο είναι πως λειτουργεί και παράδοση κατ’ οίκον για εμάς τους κοιλιόδουλους πάσης ώρας. Έτσι, το παγωτό του πασά και της χανούμισσας πάει παντού!\n\nΧαρά\nΠατησίων 339, Άνω Πατήσια\nΤηλ: 210 2287266\nwww.xara.gr\n\n\n


\n\nCremeria Vienna\n\n


\n\nvienna4\n\nΤην βρίσκεις στην αχανή Βενιζέλου που διασχίζει τη Νέα Σμύρνη και με κατεύθυνση προς Παλαιό Φάληρο. Ακριβώς επειδή δεν απέχει πάρα πολύ από την πλατεία, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί μέρος της καθημερινής σου βόλτας από και προς αυτήν, κάνοντας μία ειδική στάση για παγωτό nutella, που στην τελική μπορεί να προσφέρουν πολλοί, αλλά για κάποιο λόγο εδώ μου αρέσει περισσότερο. Ωραίο χειροποίητο παγωτό με φιλοσοφία Ιταλίας και ακόμη πιο βολικό καθώς μένει «ξύπνιο» ως αργά.\n\nCremeria Vienna\nΕλ. Βενιζέλου 52 , Νέα Σμύρνη\nΤηλ: 210 9329129\nwww.cremeriavienna.it\n\n


\n\nWaffle House\n\n


\n\nwaffle2\nΊσως να σου φαίνεται πιο βιομηχανοποιημένο. Κακώς. Παράγεται καθημερινά στο εργαστήριό τους (4 είναι σύνολο τα Waffle House ζωή να ‘χουν, 2 στη Νάξο, ένα στη Βουλιαγμένη και ένα στην Πεντέλη) και αν δεις πόσο κόσμο μαζεύει τουλάχιστον στη Βουλιαγμένη την οποία τιμώ συχνά, θα καταλάβεις πως και να ήθελαν κάτι διαφορετικό, εξαντλείται σε ρυθμούς Speedy Gonzales. Δε χρειάζεται να το συνδυάσεις με κρεποβάφλες και άλλα γλυκά. Αγαπημένος συνδυασμός εδώ: Ferrero- lila pause- mars- τσουρέκι. Ναι, τέσσερις μπάλες στο ηλιοβασίλεμα. Δεν κατάλαβα; Απαγορεύεται;\n\nWaffle House\nΝάξος (Χώρα & παραλία Πλάκας), Βουλιαγμένη, Πεντέλη\nαλλά κυρίως λόγω Αττικής και θέας\nΛεωφόρος Ποσειδώνος 17, Βουλιαγμένη\nΤηλ: 210 8961227\n\n


\n\nΜαστρονικόλας\n\n


\n\nΑν ρωτήσεις τους απανταχού γαλακτομπουρεκογνώμους κατά πάσα πιθανότητα θα στο συστήσουν ως το καλύτερο ever. To γαλακτοζαχαροπλαστείο του Μαστρονικόλα στον Πειραιά όμως, φτιάχνει και εξαιρετικό παγωτό, που άμα δεν πάρεις μία κουταλιά από το ρόδι ή το καϊμάκι που περιέχει μεταξύ άλλων σαλέπι, καλύτερα να μην είσαι απόλυτος για όποια γευστική εμπειρία έχεις ζήσει ως τώρα. Στο δε μπισκότο, ξέρεις πως μαζί μασουλάς και κανονικό μπισκότο που λιώνει αργά και βασανιστικά με το παγωμένο του μέρος. Στο facebook θα βρεις μόνο ένα public group και μάλλον ήρθε η ώρα για να φτιάξουν κάτι σε επίσημη σελίδα, περισσότερο για το δικό μας οφθαλμόλουτρο μωρέ…\n\nΜαστρονικόλας\nΚαραολή και Δημητρίου 68, Πειραιάς\nΤηλ: 210 4123783, 4132591\n\n


\n\nΝανά Γιώτη\n\n


\n\nνανα\nΑυτό που με ξετρελαίνει σε κάτι τέτοια ζαχαροπλαστεία, όπως και το προηγούμενο, μεταξύ άλλων είναι και το όνομα. Μη μου πεις πως δε σου δημιουργεί μία τρομερή οικειότητα και μόνο που θα πεις κάτι του στυλ «Πάμε στης Νανάς για παγωτό» σα να πηγαίνετε σε μία φίλη για κέρασμα ή μήπως δεν είναι και ένας τρόπος υπογραφής και εγγύησης ολογράφως όσον αφορά στην ποιότητα του προϊόντος; Παγωτό cappuccino, φιστίκι και εκείνο το σερβίρισμα με το μεταλλικό πιατελάκι βγάζει όση παράδοση και νοσταλγία μπορεί να δημιουργήσει μία μπουκιά απόλαυση. Η πρότερη θητεία του ζευγαριού στη Ρώμη, ξεκάθαρα του έμαθε πολλά…\n\nΝανά Γιώτη, γλυκά από σπίτι\nΛ. Πεντέλης 24, Βριλήσσια, Τηλ: 210 6855122, 210 8044042\nΠαπανικολή 46, Χαλάνδρι, Τηλ: 210 6772064\nwww.nanayoti.gr\n\n


\n\nΜπακογιάννης\n\n


\n\nΔεν έχω μισή φωτογραφία να σου δείξω, πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία του τίμιου τούτου κειμένου που έχει ως γνώμονα την καθαρή γεύση. Μετά από δεκαετίες που πήγαινε από στόμα σε στόμα η φήμη του, ήρθε ο ειδικός Στέλιος Παρλιάρος και συμπεριλαμβάνοντάς τον στα καλύτερα παγωτά της πόλης, έφερε την ηθική αναγνώριση και δημοσιότητα που του χρωστούσαν τόσο καιρό γενιές και γενιές που αρχικά μεγάλωσαν με το γιαούρτι του, ύστερα έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και στο παγωτό του. Προσωπικά ψηφίζω το κακάο με κουβερτούρα υγείας, αλλά αξίζει εξίσου και η βανίλια ή το κλασσικό καϊμάκι. Σαλέπι και μαστίχα, ναι, καλά μυρίζεις. Απευθείας από τη Χίο κιόλας. Βέβαια, επειδή το καλοκαίρι δεν παράγουν γάλα τα πρόβατα, το εργαστήριο δεν παράγει και παγωτό, οπότε δεν ξέρω τί ακριβώς προλαβαίνεις τώρα, αν έχει μείνει κάτι δηλαδή…\n\nΜπακογιάννης\nΧρυσοστόμου Σμύρνης 15, πλατεία Κανάρια, Ηλιούπολη\nΤηλ: 210 9736971\n\n


\n\nΑφοί Ασημακόπουλοι\n\n


\n\nασημακ & kool\nΑυτό το παγωτό έχει ζήσει πολέμους. 1915 η αφετηρία, λένε πως πρόκειται για το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της πόλης που πάει από γενιά σε γενιά. Σίγουρα έχεις περάσει από μπροστά του στα Εξάρχεια, δεν ξέρω αν του έχεις δώσει τη βάση που πρέπει. Μία δοκιμή στο παγωτό φυστίκι που είναι λες και σου έχουν ανοίξει σακουλάκι με φρεσκοκαθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης, θα σε κάνει να μην το ξαναπροσπεράσεις ποτέ.\n\nΑφοί Ασημακόπουλοι\nXαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια\nΤηλ: 210 3610092\nwww.asimakopouloi.com\n\n


\n\nΤούλα\n\n


\n\nchoco latte milano\nΤο έδειξαν και στην τιβί, αλλά δεν είχε την ανάγκη του παγωτού μουστάρδα (που δεν είναι μουστάρδα, αλλά καραμέλα, έχει όμως μουσταρδένιο χρώμα) για να το μάθει ο ντουνιάς. Το παγωτό της Τούλας στο Παγκράτι, για τη γύρω περιοχή είναι κάτι σαν το αξιοθέατο της περιοχής με καταγωγή πολίτικη και με μία συνταγή που διατηρείται ως επτασφράγιστο μυστικό. Εδώ συνήθως, προτιμάμε βύσσινο. Απείρως πιο δροσιστικό από το γλυκό του κουταλιού, χωρίς να χάνει ίχνος από τη μαγεία του.\n\nΤούλα\nΕυτυχίδου 41, Παγκράτι\nΤηλ: 210 7243193\n\n


\n\nChoco Latte Milano\n\n


\n\nchoco latte milano2\nChoco pepperoccino μόνο. Αυτή θα μπορούσε να είναι η πληρέστερη περιγραφή και πιο σύντομη παράλληλα, καθότι υπήρξε ο λόγος για τον οποίο το επισκέφθηκα τόσες φορές πέρυσι. Είμαι κάτι παραπάνω από σίγουρη ότι θα βρεις άλλους τόσους εσύ, αφού πάθεις ένα μίνι πολιτισμικό σοκ από τις γεύσεις που θα αντικρύσεις. Δημοφιλές και το τιραμισού, αλλά αγαπητό τιραμισού δε σου είχα ποτέ προτίμηση, ούτε ως γλυκό. Τέλειο όμως και το αμαρέττο. Για παγωτό μιλάμε, φυσικά!\n\nChoco Latte Milano\nΛεωφ. Αλίμου 53, Άλιμος\n21 3 0231660\n\n

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση